Loading...
tr usd
USD
0.18%
Amerikan Doları
34,54 TRY
tr euro
EURO
-0.62%
Euro
36,01 TRY
tr chf
CHF
-0.66%
İsviçre Frangı
38,65 TRY
tr cny
CNY
0.06%
Çin Yuanı
4,77 TRY
tr gbp
GBP
-0.52%
İngiliz Sterlini
43,35 TRY
bist-100
BIST
1.94%
Bist 100
9.549,89 TRY
gau
GR. ALTIN
1.48%
Gram Altın
3.005,89 TRY
btc
BTC
-1.42%
Bitcoin
96.290,78 USDT
eth
ETH
-2.11%
Ethereum
3.322,37 USDT
bch
BCH
-1.28%
Bitcoin Cash
503,70 USDT
xrp
XRP
-4.85%
Ripple
1,40 USDT
ltc
LTC
-3.54%
Litecoin
95,96 USDT
bnb
BNB
0.47%
Binance Coin
653,28 USDT
sol
SOL
-2.19%
Solana
249,31 USDT
avax
AVAX
-3.11%
Avalanche
40,15 USDT
okx
  1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Fitch: Türk bankaları güçleniyor

Fitch: Türk bankaları güçleniyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kredi notunun yükselmesinin ardından Türk bankalarının beklentilerinin risklere rağmen iyileşmeye devam ettiğini açıkladı.

featured
Fitch: Türk bankaları güçleniyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yeni raporunda, yakın zamanda Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesiyle Türk bankalarının beklentilerinin iyileşmeye devam ettiğini açıkladı. Fitch, ayrıca Türk bankalarının kısa vadeli makroekonomik ve finansal istikrar risklerinin azalmasının finansman baskılarını geriletirken yenilenen yatırımcı güvenini artırdığını söyledi. Fitch yayınladığı raporda şöyle devam etti: Daha geleneksel bir makroekonomik politika karışımı nedeniyle Türk bankaları için yeniden finansman riskleri azaldı. Bu, dış piyasalara artan erişim ve borç ihracındaki artışla kanıtlanıyor. Ancak bankalar yatırımcı duyarlılığına ve önemli miktarda kısa vadeli borçla önemli miktarda dış döviz toptan finansmanına maruz kalmaya devam ediyor. Mevduat dolarizasyonu da azaldı ve buna döviz korumalı mevduatların payındaki azalma da dahil. Yetkililer tarafından döviz korumalı mevduat mekanizmasının geri çekilmesinin, lira istikrarına yönelik potansiyel riskler göz önüne alındığında kademeli kalmasını bekliyoruz. Daha sıkı para politikasının bankaların varlık kalitesi üzerinde mütevazı bir baskı oluşturmasını ve sektörün bozuk kredi oranında ılımlı bir artış olmasını bekliyoruz. Perakende kredilendirme, özellikle kredi kartları ve genel amaçlı krediler, KOBİ’lerde potansiyel bir zayıflama ile halihazırda bir miktar bozulmaya uğradı, ancak genel varlık kalitesindeki bozulmanın bankaların karlılığı ve karşılık tamponlarına kıyasla yönetilebilir kalmasını bekliyoruz. Bankaların net faiz marjları, daha yüksek fonlama maliyetleri, kredilendirmeye ilişkin düzenleyici sınırlamalar ve nispeten daha düşük TÜFE bağlantılı menkul kıymet geliri nedeniyle baskı altında. Kârlılığın makul kalmasını ancak 2023’e göre daha zayıf olmasını bekliyoruz; uygulanması halinde, hiperenflasyon muhasebesinin potansiyel etkileri 2025’ten itibaren görülecektir. Türk bankaları, karşılık tamponları ve değer düşüklüğü öncesi kârlarla desteklenerek genellikle yeterli sermayeye sahiptir. Yabancı para risk ağırlıklı varlıklar ve menkul kıymet portföyleri üzerindeki düzenleyici hoşgörü de bildirilen sermaye yeterlilik oranlarını desteklemektedir. Ancak, sermayelendirme makroekonomik risklere ve liranın değer kaybetmesine karşı hassas olmaya devam etmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
3
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
2
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finans Nabzı - Güncel Borsa Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!