Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım ve Orman Şurası’nda yaptığı konuşmada ABD Başkanı Trump’ın yürürlüğe koyduğu yeni tarifeler ve küresel ekonomiye etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye’nin ihracata bağımlılığının benzer ülkelere göre daha düşük olduğunu ve ticaret savaşının etkilerinin görece daha az olacağını söyledi. Şimşek dezenflasyonun 2025’te güçlü şekilde gerçekleşmeye devam edeceğini ifade ederken, “Korumacılık mevcut haliyle kalırsa küresel ekonomide Almanya – Fransa büyüklüğünde kayıp yaşanabilir” dedi.
Piyasa haberleri
BloombergHT’nin haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Tarım ve Orman Şurası’nda yaptığı konuşmada şu anda ciddi bir korumacılık ve sorun setiyle karşı karşıya olunduğunu, korumacılık mevcut haliyle kalırsa küresel ekonomide Almanya-Fransa büyüklüğünde kayıp yaşanabileceğini ifade etti. 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan kural bazlı sistemin ciddi kırılmalar yaşadığını belirten Şimşek bundan bütün sektörlerin etkileneceğini belirtti. Şimşek dış ticaretteki kırılmaların Türkiye ekonomisine orta uzun vadede yansıması olacağını ancak benzer ülkelere göre ‘görece daha az’ olacağını dile getirerek “Bize yansımaları daha sınırlı olacak çünkü bizde belirleyici olan güçlü iç taleptir, net ihracat değildir.” diye konuştu.
Lira’daki yüzde 3’lük değer kaybının enflasyona sınırlı etkisinin Nisan ayında görülebileceğini belirten Şimşek dezenflasyonun 2025’te güçlü şekilde gerçekleşmeye devam edeceğini dile getirdi. Dünyanın karşı karşıya olduğu önemli sorunlardan bir tanesinin de yüksek borçluluk olduğunu ifade eden Bakan Türkiye’de brüt borcun milli gelire oranının yüzde 93 ile dünya ortalamasının çok altında olduğunu belirtti. Demografik yapı anlamında Türkiye’nin avantajının 20 yıl daha devam edeceğini kaydeden Şimşek “Doğurganlık oranı düştüyse de çalışma çağındaki nüfusun artışı devam edecek. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı OECD ortalamasını yakalayacak, bunun olması için her şeyi yapacağız” dedi.
Kaynak: BloombergHT
Borsa ve halka arzlar ile ilgili gelişmeleri en hızlı şekilde öğrenmek ve FinansNabzı telegram hesabını takip etmek için tıklayınız.
FİNANS NABZI FORUM üzerinden tüm hisse senetlerinin hedef fiyat, haber, analiz ve yorumlarını takip etmek ve yorumlarınız ile katkıda bulunmak için tıklayınız.