Coca Cola’nın geçtiğimiz günlerde tamamen yapay zeka ile hazırladığı yeni yıl temalı reklam filmi özellikle pazarlama çevrelerinde epey konuşuldu. Şirketin bu alanda neler düşündüğünü de somutlaştırmış oldu.
Ancak çok değil birkaç ay geriye dönüp şirket teknoloji tarafında çağı yakalamak için neler yapıyor diye göz atarsanız gelecekte neler yapabileceğini de görmüş olursunuz.
Hemen örneklendireyim, Aylardan Nisan. Tarih bizim için çok değerli bir tarih, 23 Nisan.
Coca Cola Company bir basın bülteni yayımlayarak Microsoft ile beş yıllık stratejik ortaklık anlaşması imzaladıklarını açıkladı. Amaç inovasyon ve küresel çapta verimlilik artışı sağlamak. Tam 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma. Anlaşma ile Coca Cola, Microsoft’tan özellikle “üretken yapay zeka” uygulamalarında destek alacak.
Devam edelim.
Mayıs ayında şirket yatırımcı sunumlarında yapay zekadan bu defa pazarlama tarafında nasıl yararlanacağını kapsamlı biçimde açıkladı. Şirket bir global ajansla 200 farklı ülkedeki marka portföyü için çalışmalara başladığını duyurdu. Üretken yapay zeka sayesinde yenilikçi kampanya ve reklam çalışmalarıyla müşteri etkileşimini arşa çıkaracağız dedi!
Hemen bir başka şirketten daha bahsetmek istiyorum. Daha önce eminim duymuş olanlarınız vardır, ama hiç duymayanlar da vardır.
Applovin.
Ne iş yapar? Mobil uygulaması olan kişi ve şirketlerin doğru kullanıcıları hedefleyen pazarlama kampanyalarını dünya genelinde oluşturmasını sağlar.
Bunun için de AXON adını verdikleri yapay zeka reklam motorunu kullanır. Pek Türkiye’de halka arz olduğunu göremeyeceğimiz türde şirketlerden biridir. Yapay zekadan yararlanmanın belki de binlerce yolundan biri Applovin’in seçtiği yol. Ama çok önemli bir yol zira mobil oyun sektörünün gelecek 10 yılda bugünkü 10 milyar dolarlık Pazar büyüklüğünü 50 milyar dolara çıkarması bekleniyor.
Böyle şirket örneklerinin sayısı artırılabilir elbette.
Ama şimdi izninizle dönüyorum Türkiye’ye. “Teknolojimsi” şirketlerimiz bir bir halka arz olarak kamusal görünürlüğünü artırıyor. Karşılığında da elbette kamu olarak vadedilen teknolojik yenilikleri bekliyoruz.
Peki ne görüyoruz?
Bolca KAP haberi. Bolca sunum, slayt, üç boyutlu tasarım. İnovasyondan yerli milliye, teknolojiden ihracata, otonom araçlardan yapay zekaya çok büyük laflar…
Gerçekte ne oluyor derseniz eğer; hiç derim.
O yüzden hatırlarsınız Tesla’nın gelecek vizyon ve ürün lansmanı sonrası bir yazı kaleme almış ve “Bu Bir Borsa Yazısıdır” başlığıyla şirketlere dair görüşümü sizinle paylaşmıştım.
Çok şey söylememe gerek yok; müsaadenizle aynı şeyi tekrar edeceğim.
Bir an için gözünüzü kapatıp gelecek 10 yıla yön verecek şirketlerin hangileri olabileceğini ve hangi sektörlerden çıkabileceğini hayal etmeye çalışın. Sonra da kendinize şu soruyu sorun; “Bu şirketler hangi ülke/ülkelerin borsasında yer alacak?”
Umuyorum ileride bu sorunun yanıtları içerisinde Türkiye de yer alır. Ama ne yazık ki bugün borsada gördüğümüz “çoğu” teknolojimsi şirketlerimiz birer KAP haberinden ibaret…